Přírodní kartáčky na zuby

[12min]Téma udržitelnosti se postupně dostává do čím dál více oblastí. Proto není divu, že i v péči o chrup hledají lidé nejrůznější přírodní alternativy k běžně dostupným produktům. Jednou z nich jsou i přírodní zubní kartáčky. Jak vypadají? A jaká je jejich účinnost?
prirodni-kartacky_1
Péče o zuby patří k lidské kultuře od jejích počátků. Pro čištění zubů a jejich bělení se v průběhu lidské historie používaly nejrůznější prostředky. Patřil mezi ně popel, močovina, ocet i další ingredience, nad kterými nám dnes může zůstat rozum stát. 

Zubní kartáček, jak ho známe dnes, je poměrně moderním výdobytkem. Objevil se až okolo roku 1930. A jakou pomůcku využívali lidé do té doby? Nejčastěji se jednalo o „kořínkový“ zubní kartáček. Ten byl populární už mezi Babyloňany i Egypťany a v některých částech světa je populární dodnes. Jeho původ je ryze přírodní, a tak není nic zvláštního na tom, že se k němu dnes obrací čím dál více pozornosti.


Přírodní „kořínkový“ kartáček zvaný miswak  

Žvýkání větviček se v průběhu historie ukázalo být velmi účinným nástrojem k očištění chrupu. Nástrojem tak účinným, že se dokonce v mnoha zemích světa stále využívá. Za pomoci větvičkového kartáčku si chrup dodnes čistí obyvatelé blízkého východu, Afriky i západní Asie. Jak tento kartáček ale vypadá? A jaké jsou jeho vlastnosti?

prirodni-kartacky_2
V hlavní roli Salvadora perská

Salvadora perská (Salvadora persica) je rostlina, z níž tyto čisticí kořínkové kartáčky pocházejí. Jedná se o subtropickou rostlinu, která je rozšířená v Africe nebo Asii. Dnes je můžete běžně zakoupit i na našem trhu. Pokud ale čekáte klasický štětinový kartáček s lehce přírodním vzhledem, rozhodně se nedočkáte. Kartáček ze Salvadory perské je skutečně drobná větev nebo kořen, který dokáže chrup velmi efektivně vyčistit. Tedy alespoň to hlásají reklamy.



Jak se miswak používá?

Větvička, kterou můžete na internetu jednoduše objednat, je ihned připravena k použití. Důležité je ovšem vědět, jak začít. Pokud jste si tedy kořínkový kartáček objednali, k Vám domů dorazila větvička a Vy nevíte, co s ní, postup je snadný:

  • Vytáhněte čisticí větev z balení
  • Oloupejte kousek kůry
  • Rozžvýkejte obnažený kořínek
  • Zubní kartáček je připraven k použití

Ano, přesně takto je snadné používat kořínkový kartáček. Je ale takhle skvělá i jeho účinnost?

Jaké jsou účinky kořínkového kartáčku

Je pravdou, že rostliny jsou plné nejrůznějších vitamínů a zdraví prospěšných látek. I z toho důvodu je možné kořen Salvadory perské používat bez zubní pasty. Podle prodejců je totiž kartáček neuvěřitelně všestranný:prirodni-kartacky_4

  • Díky svým vlastnostem zabraňuje šíření bakterií a mikrobů
  • Je skvělou prevencí vzniku nepříjemného dechu
  • Zuby dokáže nejen čistit, ale také bělit
  • Obsahuje vápník a vitamín C
  • Svými speciálními vlastnostmi zabraňuje tvorbě a ukládání zubního plaku
  • Pro své antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti předchází zánětu a krvácení dásní
  • Je prevencí v otázce paradentózy

Když si zkrátka na internetu přečtete pár článků o tomto zázračném kořeni, začnete mít pocit, že tato přírodní alternativa klasického zubního kartáčku je malý zázrak. Jedná se o ekologickou záležitost a ještě dokáže chrup udržet naprosto zdravý po celý život. Vše má své ALE…


Základem péče o chrup je vždy správná technika čištění

Teď už se podívejme na kořínkový kartáček v akci a řekněme si, jak si tato přírodní alternativa vede v porovnání s tím klasickým. V úvodu je třeba říct, že se požadavky na zubní kartáčky v čase změnily. Prototypem správného kartáčku je tedy ten, který má relativně malou hlavici a měkké štětiny. Ještě daleko větší důraz je ale kladen na způsob, jakým si zuby čistíme.

Více o tom, jak si správně čistit zuby, jsme pro Vás shrnuli v článku Na správné technice záleží. Zjistíte zde, jak správně pečovat nejen o chrup, dásně, ale také celou dutinu ústní.

Pokud máte správnou techniku čištění zubů v malíčku, pak Vás jistě nepřekvapí, že čištění jen a pouze kořínkovým kartáčkem je nevyhovující a nedostačující. „Štětiny“ kartáčku jsou totiž v přímém prodloužení rukojeti, a tak není čistící kořínek příliš přizpůsobivý. Na předních zubech sice dojde k poměrně efektivnímu odstranění plaku, nicméně v případě stoliček a zadních stěn jednotlivých zubů kartáček za tím klasickým zaostává.

Podtrženo, sečteno: Kořínkový kartáček klasický zubní kartáček nenahradí

Ačkoliv dokáže kořen Salvadory perské plak odstranit, jeho práce je dost nerovnoměrná. Důsledkem toho je, že po vyčištění zubů je plak na některých částech chrupu odstraněn nedostatečně, a z toho pak mohou pramenit problémy. Podíváme-li se na kartáček opravdu objektivně, zjistíme, že jeho klady a zápory jsou následující:prirodni-kartacky_3

+ přírodní původ

+ antibakteriální vlastnosti

+ bez potřeby používání zubní pasty

+ poměrně precizní čištění přední strany zubů

- specifická přírodní chuť

- nepřizpůsobivé štětiny (nemožnost čištění zadní strany zubů)

- nedokonalé odstraňování plaku

- špatná manipulace

- kartáček zuby nevybělí a nezabrání paradentóze

Kořínkový zubní kartáček je často propagován s tvrzením, že díky svým vlastnostem představuje prevenci zubního kazu, zánětu dásní a následné paradentózy. Všechny tyto věci ale vznikají v důsledku hromadění zubního plaku. A ten nezmizí díky antibakteriálním a antimikrobiálním vlastnostem Salvadory perské. Plak odstraníte pouze mechanickým pohybem. A k tomu jsou štětiny tohoto kořenu nedostatečné.

Kořínkový kartáček podpořte další péčí

Naše strava je velmi pestrá na cukry a potraviny, které k zubům snadno přilnou. Chcete-li přesto používat čisticí kořen, je třeba tomu přizpůsobit celou péči o dutinu ústní. 

  • Čištění by mělo s kořenovým kartáčkem probíhat několikrát za den
  • Méně přístupné prostory byste měli čistit zvlášť (například jednosvazkovým kartáčkem)
  • Do péče je třeba zahrnout i mezizubní kartáčky a zubní nit
  • Upravte svůj jídelníček

Přírodní kartáček může být náhradou za ten běžný. Pamatujte ale, že péče nebude stejná. Je třeba si v rutině nastavit mnohem větší důslednost a vše řádně zdokonalit. Pokud je Vaším primárním cílem pomoci přírodě, pak existují i jiná ekologická řešení.


Hledejte ekologickou alternativu k běžnému kartáčku

Jestli Vás do světa kořenových kartáčků zavedla otázka ekologie a snaha ulevit přírodě od zbytečných plastů, pak je možné najít i jiná řešení. Mezi ty nejpopulárnější pak patří bambusové a elektrické zubní kartáčky.

prirodni-kartacky_5
Bambusový zubní kartáček

S nákupem klasického zubního kartáčku se podílíme na produkci dalšího plastového odpadu, který přírodu dlouhodobě zatěžuje. Skvělou alternativou poskytující komfort klasického kartáčku je jeho bambusová varianta.

O bambusu je známo, že je obnovitelným přírodním zdrojem a jeho rozklad přírodu nezatěžuje tolik jako plast. Pokud je navíc bambusový kartáček opatřen přírodními vlákny, jedná se o biologicky odbouratelný odpad. Pomocí správné techniky s ním můžete dosahovat skvělých výsledků, a to vše s ohledem na přírodu a světové oceány.


Elektrický zubní kartáček

Ačkoliv je elektrický kartáček zhotoven z plastu, vydrží Vám poměrně dlouho. Jediné, co je třeba měnit, jsou hlavice kartáčku. Z určitého úhlu pohledu se ale stále jedná o méně plastu, než když vyměníte celý kus za nový.

V případě používání elektrického kartáčku ale buďte obezřetní. Ačkoliv totiž dokáže čistit plak velmi efektivně, je třeba jej správně ovládat a nezapomínat na vhodnou techniku

Plánujete nákup elektrického kartáčku? Prozradíme Vám, v čem se liší od klasického a jak si vybrat správně.


Dbejte na udržitelnost i v oblasti bělení

Pokud Vás přírodní kořenový kartáček miswak zaujal zejména pro svou schopnost bělit zuby, pak vsaďte raději na jiné, přírodní a ověřené produkty

Bělit se dá za pomoci přírodních látek a bez zbytečných plastů. Důkazem jsou naše bělicí sady SMILI, které byly vyvinuty právě v souladu s přírodou a s cílem ji více nezatěžovat. Ačkoliv mohou naše sety na první pohled působit podobně jako jiné, liší se v mnoha zásadních aspektech:jak-vybrat-spravnou-sadu_3

  1. K výrobě našich bělicích přístrojů nebyly použity žádné zbytečné plasty. Přístroj je menší a není potřeba dalších nástavců.
  2. Obsah gelů sází na celou řadu látek přírodního původu. Jsou tak vhodné i pro velmi citlivé zuby.
  3. Bělicí LED přístroj je napájen dobíjecím kabelem, nikoliv bateriemi. Nedochází tak k jejich neustálé výměně a vyhazování.
  4. Produkt je certifikován a není testován na zvířatech.
  5. Složení je veganské.
  6. Na e-shopu najdete také náhradní bělicí pera. Z toho důvodu není sadu nutné kupovat opakovaně. Stačí si pouze dokoupit potřebný počet per.
  7. V produktu nenajdete nebezpečnou a nešetrnou chemii.

Některý chrup tíhne k zabarvení více, jiný zase méně. Běžným čištěním už ale dlouhodobé zabarvení není možné odstranit.

Spoléhat se na babské rady nebo investovat velkou sumu peněz do ordinačního bělení není nutné. Skvělou alternativou šetrnou k přírodě jsou totiž sady SMILI pro domácí bělení. Naše produkty nabízí ten nejlepší poměr kvality a ceny a jejich používání je velmi snadné.

 

Pečujte o zuby s respektem k přírodě

Přírodní zubní kartáčky mohou být skvělou ekologickou náhradou za ty klasické. V péči o chrup už si ale často tak dobře nevedou. Zuby totiž vyčistí pouze částečně a nijak se nepodílí na jejich bělení. 

prirodni-kartacky_7Jistě, dříve se lidé bez klasických kartáčků, nití a bělicích sad obešli a také to přece šlo. Jenže je třeba si uvědomit, že tito lidé měli také zcela odlišný způsob života a naprosto rozdílnou skladbu jídelníčku

Potraviny, které konzumujeme dnes a mezi které patří čokoláda, bonbony, sladké limonády nebo brambůrky, jsou pro chrup daleko nebezpečnější a představují pro něj mnohem větší zátěž. Proto je důležité, věnovat zubům odpovídající péči. Do té spadá důsledné čištění a pravidelné bělení.

Chcete-li ale přírodě pomoci co nejvíce a udělat svou rutinu více ekologickou, pak můžete zvolit přírodní bambusové kartáčky a ekologičtější formu bělení, kterou nabízí SMILI. Naši startovací sadu si jistě velmi rychle oblíbíte. Pro další bělení pak stačí dokupovat pouze náhradní náplně.