Nejlepší bylinky v péči o zuby

bylinky_pece_o_chrup_nahled[11min]Příroda má lék na vše. Vypadávání vlasů zpomalí kopřiva, heřmánek uklidní podrážděnou pleť, brusinky zastaví zánět močových cest a máta zase podpoří trávení. Jaké bylinky jsou ale nejlepší v péči o zuby? A proč jim dát přednost před chemií?

Přírodní péče je pro chrup velmi prospěšná. Chemie totiž může dosahovat skvělých výsledků, ale dokáže zubům také ublížit. Proto si dnes řekneme, jaké bylinky zubům prospívají a jak si zajistit přírodní péči i během bělení.

Bylinky jsou velmi užitečné v péči o celé tělo a chrup není výjimkou. Proto jsme si pro Vás dnes připravili seznam těch nejúčinnějších ingrediencí, které Vám mohou ulevit od bolesti, bakterií, ale také si hravě poradí se zánětem nebo krvácením dásní.
 

Hřebíček

Náhlá bolest zubu dokáže pěkně znepříjemnit den. Žádná bolest není v pořádku, proto je třeba vždy neodkladně navštívit zubního lékaře. Pokud ale hledáte okamžitou úlevu, zkuste hřebíček. Ten můžete žvýkat nebo si z něj připravit tinkturu, kterou pak můžete převalovat v ústech. Stačí pouze nechat hrst hřebíčku macerovat v alkoholu a tinktura je za několik dní připravena. Pomoci může také hřebíčkový olej.

Hřebíček má antibakteriální účinky, dezinfikuje a dokáže pomoci nejen od bolesti, ale také od zánětu dásní. Používat jej tedy můžete i jako prevenci.

bylinky_pece_o_chrup_1
Aloe vera

Stejně jako hřebíček i aloe vera má významné antibakteriální účinky. Ulevuje od zánětů, ale také dokáže účinně likvidovat bakterie. Z toho důvodu je aloe vera přírodní látkou, která může velmi efektivně nahradit zubní pastu a dokáže snížit citlivost u zanícených dásní.

Pokud nevíte, jak aloe použít, je ideální zvolit čerstvě vymačkaný gel. Při kontaktu se zuby ucítíte rychlou úlevu od bolesti a současně bude tento gel velmi dobře působit na Vaše dásně.


Dubová kůra

Otok dásní a jejich krvácení dokáží být nejen nepříjemné, ale také představují nebezpečí pro zuby. Pokud hledáte přírodní látku, která likviduje bakterie a dokáže bolavé dásně stáhnout, pak je dubová kůra jedinečnou volbou.

Odvar z dubové kůry pak může ulevit i od jiných otoků v oblasti dutiny ústní. Stačí tento roztok pouze pravidelně kloktat a uvidíte, že obtíže brzy poleví. Pamatujte ale, že pokud jsou Vaše problémy dlouhodobého rázu, je třeba je konzultovat s odborníky. Ačkoliv totiž dokáže vývar z dubové kůry pomoci i s paradentózou, je třeba řešit tento problém důsledně. 

bylinky_pece_o_chrup_2
Tymián

Je noc a Vás náhle zastihne ostrá bolest zubu. Ráno je ještě daleko a zubní pohotovost je z ruky. Co teď? 

Pokud máte doma tymián, pak je první pomoc na dosah. Stačí utrhnout pár čerstvých lístků a začít je žvýkat. Tymián má nejen významné antiseptické účinky, ale také je jedním z nejúčinnějších přírodních analgetik vůbec. 

Připravte si také odvar z tymiánu, který v průběhu času popíjejte. Jeho vlastnosti tak ještě umocníte a bolest za chvíli odezní.


Skořice

Skořice má antibakteriální účinky, a tak je v péči o chrup velmi dobrým pomocníkem. Dokáže tedy odstranit bakterie, pomoci s redukcí zubního plaku, a dokonce přispívá k jejich lehkému bělení. Pokud nevíte, jak skořici nejlépe použít, najdete ji i v již hotových přírodních zubních pastách nebo žvýkačkách.


Levandule

Extrakt z levandule se postará o celou řadu obtíží. Dokáže zklidňovat bolavé tkáně a ulevovat od zánětu dásní. Dokáže si také poradit s nadměrným množením bakterií. Díky tomu Vám užívání levandulového oleje přinese svěží dech.


Řepík lékařský

Záněty nesužují pouze dásně. Občas se nějaká obtíž může vyskytnout i na okolních tkáních. Řepík je v tomto ohledu nepřekonatelnou pomocí. Dokáže totiž léčit zánět a zastavit krvácení. Odvar z této byliny můžete kloktat nebo ho použít pro přípravu obkladů, které umístíte na postiženou tkáň.

bylinky_pece_o_chrup_3
Šalvěj

Pokud Vás čeká trhání zubů nebo Vás sužuje nepříjemný dech, pak by šalvěj ve Vaší bylinkové zahrádce neměla chybět. Brání množení bakterií a chrání před záněty. Můžete žvýkat její lístky nebo si připravit šalvějový odvar. Ten nejenže odstraní mikroorganismy, ale také se postará o svěží dech. Šalvějové výplachy Vám proto mohou nahradit ústní vodu.

 

Heřmánek

Heřmánek je v péči o dutinu ústní velmi oblíbenou bylinkou. Dokáže totiž ulevit od akutní bolesti zubu i zánětu dásní. Ideální je připravit odvar a obklady poté přikládat na bolavé místo. 

Pro přípravu heřmánkového odvaru používáme květy rostliny. Mějte ale na paměti, že je heřmánek jedním z největších alergenů vůbec. Proto se na začátku kúry ujistěte, zda jej dobře snášíte.


Síla přírody v oblasti bělení zubů

jak-mit-zdrave-dasne-smili_2Na sílu přírody můžete vsadit i při bělení zubů. Nelze říci, že by existovaly bylinky, které dokáží chrup ihned vybělit. Existují ale velmi šetrné a přírodní přípravky, které to umí. Jedním z takových jsou i bělicí sady SMILI.

Běžně dostupné bělicí produkty k bělení používají peroxid nebo jiné, pro zuby nebezpečné, bělicí ingredience. Hledáte-li přírodní bělicí složky, pak je najdete právě v našich sadách:

  • Složení je přírodní a šetrné k zubům
  • Jedná se o veganský produkt, který není testován na zvířatech

Naše bělicí gely tedy využívají síly aloe vera, mentolu nebo granátového jablka. Dokáží proto nejen účinně bělit, ale také se starají o ten nejcitlivější chrup. Pokud hledáte přírodní způsob, jak docílit zářivého a zdravého úsměvu, SMILI má řešení. Účinnost gelů navíc umocňuje bělicí LED přístroj, u kterého si můžete nastavit potřebnou intenzitu záření. Vybělit tak dokážete i opravdu choulostivý chrup.


Přírodní ingredience při čištění zubů

Zubní pasty bývají často plné zbytečných chemických ingrediencí, napěňovadel nebo barviv. Celý tento koktejl chemikálií se pak stará o atraktivnější vzhled i vlastnosti zubní pasty. Přitom nic z toho není potřeba. Zubní pasta totiž v péči o chrup nemá tu nejdůležitější úlohu.

Kvalita zubní skloviny, zdraví dásní i absence zubních kazů – to vše souvisí především se správnou technikou čištění. Mnohem důležitější než pasta je tedy správné používání zubního kartáčku. Pokud byste chtěli v této oblasti vsadit na sílu přírody, můžete zkusit použít čisticí větvičky.

Zkuste přírodní kartáček

Čistící větvičky se vyznačují pružností a většinou pochází z exotických stromů. Pro tuto čisticí větvičku je charakteristický roztřepený konec, který nahrazuje štětiny a stará se o optimální čištění zubů i dásní. Díky tomu, že mnohé z těchto dřevin mají antibakteriální vlastnosti, odstraňují z úst bakterie a zbavují tak nepříjemného zápachu.

Alternativa k zubní pastě

bylinky_pece_o_chrup_4Pokud Vám ale klasický kartáček vyhovuje a pouze hledáte přírodní zubní pastu, máte dvě možnosti. Sáhnout můžete po jedné z přírodních zubních past nebo prášku na zuby, který je zhotoven ze sušených namletých bylinek a soli. Jeho konzistence musí být vždy co nejjemnější, aby mohl proniknout všude. Nabírá se na vlhký kartáček, a pak už je důležitá především správná technika čištění:

  • Kartáček přikládáme do místa, kde zub vyrůstá z dásně
  • Čistíme pomocí malých vibrací, nikoliv tahů nebo kroužků
  • Zadní zuby nejlépe vyčistíme s přivřenými ústy
  • Zub čistíme ze všech stran

Kromě toho můžete do ranní péče zařadit metodu oil-pullingu. Stačí, když si vezmete lžíci panenského oleje (mandlový, kokosový) a budete jej několik minut převalovat v ústech. Tím docílíte jejich detoxikace a ústa budou připravena na další péči.
 

Ne každá přírodní ingredience chrupu pomáhá

Bylinky jsou opravdu všestrannou pomocí v péči o chrup, dásně i okolní tkáně. Pamatujte ale, že ne každá přírodní ingredience zubům svědčí. Někdy totiž může být neuvážené používání přírodních látek pro zuby dokonce nebezpečné.

bylinky_pece_o_chrup_5
Pokud jste již hledali, jak si účinně vybělit zuby za pomoci přírodních ingrediencí, jistě jste narazili na složky jako citrónová šťáva nebo jahody. Použití citrónu ale může být pro chrup opravdu nebezpečné. Jeho kyselost totiž naleptá sklovinu a spolu s jedlou sodou dokáže zuby vybělit, nicméně je taky kompletně zničí. Zuby pak budou na další zabarvení mnohem náchylnější a ztenčení ochranné vrstvy bude mít za následek snadnější tvorbu kazů.

Jahody jsou pro zuby o poznání šetrnější, nicméně stále jsou bohaté na kyseliny. A ty představují pro chrup velkou zátěž. Chcete-li tedy své zuby chránit, nepoužívejte pro jejich bělení ovoce.
 


Pečujte o své zuby komplexně

Bylinky se využívají již po celá léta a jejich blahodárný vliv na naše zdraví je opravdu nepopiratelný. V otázce bělení na ně ale příliš nesázejte. Nikdy totiž nepřinesou závratné výsledky.

Zářivý a oslnivý úsměv Vám dokáže dodat sebevědomí a omladit Vás o několik let. Proto se touhy po něm nevzdávejte. Nevzdávejte se ani myšlenky, že jde krásného úsměvu docílit prostřednictvím přírodních látek. Naše bělicí sady Vám totiž tento požadavek velmi snadno splní.

Bělte zuby šetrně

Při vývoji našich bělicích gelů jsme se rozhodli upustit od běžně užívaných chemických látek. Nahradili jsme je proto přírodními složkami, které dokáží dosahovat skvělých výsledků a současně o zuby i dásně pečovat. Gely také prošly klinickými testy a jsou pro zuby maximálně bezpečné.

Pokud výsledky neuvidíte po prvním dni bělení, rozhodně to není špatně. Naše bělicí sady jsou vyvinuty tak, aby bělily postupně a šetrně. Neuvidíte-li výsledky ani po týdenním procesu, vrátíme Vám peníze. Stačí pouze dodržet podmínky garance.

Zlepšete techniku čištění zubů

Kromě vhodné bělicí sady do své péče zařaďte také měkký zubní kartáček a nástroje pro péči o mezizubní prostory. Dbejte na pravidelnost, důslednost a nepodceňujte každoroční kontroly u zubního lékaře. Bylinky mohou fungovat jako skvělá prevence nebo první pomoc. Nikdy však nedokáží nahradit poctivou péči o zuby a pravidelné bělení.