Jak bělit citlivé zuby

[12 min]Mít bílé zuby je snem každého z nás. Některým stačí jen pravidelné čištění, jiní bojují se zabarvenými zuby celý život. Ale proč? Odpověď je prostá – ve velkém procentu případů je příčinou pigmentované jídlo, barevné nápoje nebo kouření.

Co s tím? Určitě je důležité dbát na ústní hygienu. Čím více své zuby vystavujeme nejrůznějším nástrahám, tím častěji bychom si je měli čistit a kartáčkovou péči doplnit o zubní nit a ústní vodu.
beleni_citlivych_zubu_1
Někdy už ale ani sebedůslednější péče nepomáhá a naše zuby jsou žluté, i když se o ně staráme sebevíc. Co teď? V takový okamžik je nejlepší se rozhodnout pro bělení zubů. Bělení totiž doplní naši péči tam, kde už pouhé mechanické čištění nestačí.

Zdá se to prosté. Řešením je bělení zubů. Když už se ale rozhodneme vykročit cestou krásného bílého úsměvu, existuje věc, která mnoho lidí zastaví. Touto věcí a věčným strašákem v péči o náš chrup jsou citlivé zuby. Ty nás dokáží potrápit i několikrát za den, a proto se mnoho jedinců rozhodne je nevystavovat bělení, protože mají strach. Ale není třeba se bát. Bělit můžeme i citlivé zuby a my si dnes ukážeme jak na to. A to vše bez bolesti.

Existuje ale ještě jedna skupina lidí a to ti, kterým citlivé zuby způsobuje právě bělení. Příčin může být mnoho (příliš časté bělení, špatná péče po bělení apod.). Proto si dnes také řekneme, jak se těmto nepříjemnostem vyvarovat a jak správně bělit i zuby citlivé na bělení.



Co způsobuje, že máme citlivé zuby?

Důvodů je celá řada. Nejčastěji nám ale problémy působí odhalené zubní krčky nebo slábnoucí zubní sklovina, jejímž ztenčováním se odhaluje citlivý zubní dentin. Působením studených nebo naopak horkých podnětů dochází v ústech k podráždění a dostavuje se bolest a nepříjemné pocity.



Co způsobuje opotřebování zubní skloviny?

Každý máme jiné zuby, tudíž je přirozené, že někdo má sklovinu tenčí a zuby na vnější podněty citlivější. Nicméně spousta z nás si opotřebovává zubní sklovinu vlastní vinou, a tím si sami způsobují citlivost zubů. Přitom zpomalit znehodnocování zubní skloviny nebo dokonce napravit některé škody můžeme sami a je to jednoduché. Stačí dát pozor na několik faktorů:

  • Špatné čištění zubů
    Aby byla sklovina zdravá a silná, je třeba si čistit zuby pravidelně, volit správnou techniku a používat i další doplňky (zubní nit, ústní voda).

  • Nevhodný kartáček
    Dávejte přednost kartáčkům s měkkými štětinami. Tvrdé kartáčky působí na zuby příliš abrazivně. Mechanické pohyby tvrdými štětinami ničí zubní sklovinu a napomáhají k obnažení citlivého dentinu. Tvrdým kartáčkem zuby nečistíte lépe! Právě naopak. Pokud chcete chrup lépe vyčistit, pořiďte si měkký kartáček a raději se poraďte s odborníkem o správné technice.

  • Skřípání zubů
    Pokud patříte mezi jedince, kteří ve spánku skřípou zuby, určitě tento problém řešte s odborníkem. Skřípání zubů má mnoho negativních dopadů, jednímž z nich je právě nenávratné poškození zubní skloviny.

  • Konzumace kyselých nápojů a potravin
    Kyseliny také narušují sklovinu. Pokud si navíc dříve než 30 minut po konzumaci kyselin čistíme zuby, tak už tak narušenou sklovinu ještě dráždíme kartáčkem. Zuby mohou dráždit též žaludeční kyseliny, a to především v případech, kdy se dostávají ven. Problematické je proto udržet zdravé zuby i v případě, že trpíme na reflux (kyselina cestující do žaludku a jícnu).

  • Časté bělení zubů
    Chtít krásné zuby bez nechtěného zabarvení je v pořádku, ale určitě nebělte zuby častěji, než doporučuje výrobce. Současně věnujte pozornost složení výrobku. Pokud máte citlivé zuby, vždy sáhněte po produktu s nízkým nebo nulovým obsahem peroxidu, jako je tomu v případě belicích sad značky SMILI.

 

Mám citlivé zuby, ale chci si je bělit. Co dál? 
beleni-citlivych-zubu-5
Zuby můžeme mít citlivé již dávno předtím, než se je rozhodneme bělit. Ale jak je patrné z výše uvedeného, někdy je bělení zubů jeden z faktorů, který citlivost způsobuje. Co teď? Můžu si zuby definitivně zničit? Mám s bělením okamžitě skoncovat?

Ačkoliv může bělení zubů skutečně vést ke zvýšené citlivosti, neznamená to, že s ním musíme skončit nebo s ním nikdy nezačít. Stačí jen upravit četnost tohoto procesu a jeho intenzitu.



Jaký postup při bělení zvolit?

Není třeba se bělení zříkat. Naopak Vám ukážeme tipy, jak bolestivost při bělení eliminovat na minimum. Stačí dodržovat pár základních pravidel.

1. Čím nižší obsah peroxidu, tím šetrnější

Ať už si bělíte zuby opakovaně nebo to děláte poprvé, dbejte na množství peroxidu ve Vámi zvoleném bělicím přípravku. Právě peroxid mnohdy stojí za citlivostí zubů.

Pokud tedy primárně toužíte po zářivě bílém úsměvu a ne rozbolavělých zubech, jsou přípravky s nižším obsahem peroxidu skvělou volbou. Většinu uživatelů možná odrazuje, že proces je pak o něco pomalejší a rozdíl třeba není okamžitě tak intenzivní, nicméně je to udržitelná cesta bělení zubů. Pokud chcete, aby bělení probíhalo opravdu bezbolestně a maximálně šetrně, zvolte bělicí sady značky SMILI. Ty neobsahují žádný peroxid a jsou vhodné i pro ty nejcitlivější jedince. Pamatujte, že v této oblasti platí, že méně je někdy více.


2. Omezte četnost bělení

Dalším krokem, který je v otázce bělení vhodné zvážit, je, jak často budeme zuby bělit. Je důležité se vždy řídit informací konkrétního výrobce a dodržovat jeho rady pro prostoje mezi jednotlivými aplikacemi.

Ať už tedy máme chronicky nebo krátkodobě citlivé zuby, obecně je dobré bělit zuby v takovém intervalu, který uvádí výrobce a nedělat to častěji. Ve zbylém čase pak můžete věnovat zubům jinak důkladnou čisticí péči. Můžeme tedy použít šetrnou bělicí pastu nebo ústní vodu, dbát na správnou techniku čištění zubů, posilovat zubní sklovinu a případě věnovat pozornost jiným starostem, jako jsou ustupující dásně.

beleni_citlivych_zubu_4
3. Délka samotného bělicího procesu

Další a velmi podstatnou věcí je nejen četnost bělení, ale i samotná délka jedné konkrétní bělicí procedury.

Základem je si detailně prostudovat manuál daný výrobcem. Každý přípravek je jiný a doba se může lišit, takže i přesto, že máte již mnoho zkušeností s bělením, vždy si přečtěte návod. Délka procedury by nikdy neměla přesáhnout doporučenou dobu. Dodržení délky aplikace je skutečně důležité.

 


4. Čistěte zuby před procedurou a ne po ní

Dalším podstatným bodem, jak ochránit citlivé zuby, je, že je budeme čistit vždy před bělením, nikoliv po něm. Po bělení jsou zuby pórovité, což znamená, že pokud na ně bezprostředně po vybělení použijeme kartáček, budou ještě pórovitější, což zvýší jejich citlivost.

Nečistěte tedy zuby bezprostředně po zákroku a obecně vždy dbejte na to, ať máte měkký kartáček a zuby čistěte jemně a šetrně.


5. Po bělení ústa vypláchnout

Pokud už tedy víme, že bychom si neměli zuby po bělení čistit, co tedy dělat? Vždy ústa pořádně propláchněte. Nejvhodnější je pro tyto účely obyčejná vlažná voda. Teplotní neutrálnost nezasáhne po bělení Vaše zuby a současně se postará o redukci případné kyselosti ve Vašich ústech.


6. Znecitlivte si ústa

Pokud trpíte na příliš citlivé zuby, poraďte se s odborníkem o užívání znecitlivujících past a gelů. Zubní pastu určenou pro citlivé zuby je dobré používat při průběžném čištění zubů a gel dle aktuální potřeby.



Jak pomoci citlivým zubům

Můžeme dodržet všechny rady a zuby jsou stejně stále trochu citlivé? Citlivost nezmizí jako mávnutím proutku. Vždy je třeba změnit celkový přístup k našim zubům.

Pokud tedy chcete svým ústům prospět, pamatujte na tyto zásady:

  • měkký kartáček a jemné čištění
  • specializované výrobky pro péči o citlivé zuby
  • eliminace kyselých jídel a nápojů



V případě bělení dejte vždy na kvalitu 

Kvalita je vždy to nejdůležitější. A v případě našich zubů není o čem přemýšlet. Protože je bělení poměrně citlivou záležitostí, je vždy důležité volit opravdu kvalitní a šetrný přípravek. Takovým jsou bezesporu bělicí sady značky SMILI.

Díky SMILI není bělení zubů bolestivé ani nákladné. Toto domácí bělení zubů stojí na třech jednoduchých krocích. Nejprve vypláchneme ústa a na zuby naneseme bělicí gel. Poté použijeme přístroj s LED světlem, na kterém si můžeme sami nastavit klasickou nebo šetrnou péči a jemně zkousneme. Podle zvolené varianty náustek po 10 nebo 15 minutách z úst vytáhneme, omyjeme ho a ústa propláchneme vlažnou vodou. 

beleni_citlivych_zubu_proc_smili

Tip na péči po bělicí proceduře

Abyste výsledek umocnili, je vždy dobré se dva dny po bělení vyhnout kouření, barevnému jídlu a nápojům. Nejvhodnější je bílá dieta, tj. konzumace barevně neutrálního jídla (brambory, rýže, kuřecí a krůtí maso bez výrazného koření, čistá voda).



Jak často bělení opakovat?

Pokud pro bělení citlivých zubů zvolíte produkty SMILI, existuje více variant. Buď můžete zvolit 7denní, nebo 14denní kúru a podstoupit ji každé 1-2 měsíce.

Pokud jste fanoušci jednorázového bělení, i Vy jste u SMILI na správné adrese. Stačí zvolit variantu jednorázového bělení zubů v 14denních intervalech.



Proč se rozhodnout pro bělicí sady značky SMILI?

Důvodů, proč se pro SMILI rozhodnout, je několik, ale začneme tím nejpodstatnějším. Tyto bělicí sady jsou uzpůsobeny citlivým zubům. Ústenka s LED světlem nabízí dvě možnosti bělení, a to jak klasickou proceduru, tak proceduru pro citlivé zuby.

Další přednost spočívá jednoznačně v jednoduchosti aplikace bělicího gelu. Zatímco jindy jej musíme aplikovat pomocí injekce, v případě SMILI jej snadno naneseme pomocí bělicího pera. Díky štětinkám se gel dostane skutečně všude, a to i do hůře dostupných míst v okolí dásní.

Zvolit si SMILI znamená zvolit si šetrný a bezpečný produkt, jehož užívání je zcela bezbolestné a navíc není nijak nákladné, jak tomu často v otázce bělení zubů bývá. Kromě toho všeho jsou přípravky SMILI šetrné nejen k člověku, ale také k přírodě. Produkty neobsahují zbytečné plasty, nejsou testovány na zvířatech a současně opravdu pomáhají lidem s citlivými zuby, a to především z toho důvodu, že narozdíl od jiných bělicích produktů neobsahují peroxid, parabeny nebo SLS.

smili_starter

Vyberte si vhodný bělicí přípravek ještě dnes

Bělení zubů může být občas časově i finančně náročné. Pokud máte citlivé zuby, tak může být i bolestivé. SMILI ale představuje domácí bělení zubů, které nezná ani jediný z těchto záporných aspektů bělení.

Pokud chcete mít zdravý a krásný úsměv bez bolesti, rozhodněte se pro SMILI. Pokud nevíte, jak s bělením začít, zkuste startovací sadu. Pamatujte, že to, že máte citlivé zuby, neznamená, že nemůžete mít krásný bílý úsměv. Na pomoc tu máte bělicí sady značky SMILI.