Nepříjemný ranní dech a jak se ho zbavit

[11min]Rána dokáží být pěkně nepříjemná. Rozhodně se lépe snášejí, pokud se neprobouzíte sami. Jenže když se pak chcete ke svému partnerovi otočit a popřát mu hezký nový den, mnohdy si uvědomíte velmi nemilou skutečnost. Že první, čím den Vašeho partnera začne, je setkání s Vaším nepříjemným ranním dechem!

Ale nebojte, nejste v tom sami. Tímto fenoménem trpí obrovské procento populace. Ale jak je to možné? Co za Váš ranní dech může? A co můžete udělat pro to, aby Vaše rána byla hezká a Vy jste svého partnera zahrnuli pouze láskou nikoliv nepříjemným dechem?


Příčiny ranního dechu

Bylo by skvělé říct, že za ranní dech může jedna konkrétní věc, kterou lze snadno napravit. Bohužel tomu tak není a hledání příčiny není snadné. Abychom Vám ale pomohli se této nepříjemné obtíže zbavit, přichystali jsme pro Vás výčet všech možných faktorů, které za tím mohou stát, a současně pro Vás máme návod, jak tomuto fenoménu předcházet.

neprijemny_ranni_dech_1
Nedostatečná ústní hygiena

Každému od dětství v hlavě rezonuje věta, že je třeba si čistit zuby dvakrát denně. Jenže ne každý to dodržuje a ti, co to dodržují, mnohdy nepoužívají správnou techniku.

Když konzumujete jakékoliv jídlo, jeho zbytky ulpívají v ústech. A to nejen na zubech, ale také mezi nimi, podél dásní a na jazyku. Pokud se o dutinu ústní staráte nedostatečně, je to pozvánka pro bakterie, které se v tomto prostředí velmi snadno množí. A právě jejich úřadování s sebou nese onen nepříjemný zápach, který známe jako nevábný ranní dech.


Potraviny, které konzumujeme

Další, co může způsobovat ne zrovna ideální ranní dech, jsou potraviny, které během dne konzumujete. Jídla, která mají silné aroma, totiž ovlivňují Váš dech ještě dlouho poté, co je zkonzumujete a vyčistíte si zuby. Co se mezi tyto potraviny řadí? Jednoznačně je to česnek, cibule, káva nebo výrazné a aromatické koření.


Sucho v ústech

Nepříjemný ranní dech u sebe můžete také vysledovat v okamžiku, kdy trpíte suchostí v ústech. Sliny se totiž aktivně podílejí na odstraňování a vyplavování bakterií, které se během dne a noci ve Vašich ústech hromadí.

Když máte v ústech nedostatek slin, bakterie se mohou nerušeně shromažďovat, což vede k uvolňování těkavých sirných sloučenin. Pokud se to děje během noci, přímým důsledkem je právě onen nechvalný ranní dech.

Vysušování mohou způsobovat léky, nedostatečná hydratace nebo spaní s otevřenými ústy. Lidé, kteří mají sklony k chrápání a tím pádem ke spánku s otevřenou pusou, trpí touto obtíží častěji.

Výzkumy ukazují, že pití vody a ranní výplach úst vodou dokáže snížit množství těkavých sirných sloučenin až o polovinu!

neprijemny_ranni_dech_3

Kouření a konzumace alkoholu


Alkohol jde z úst cítit i po tom, co si pečlivě umyjete zuby a řádně vypláchnete ústa. Může být tedy jednou z příčin, proč máte špatný dech. Druhým strašákem, který Váš dech ohrožuje ještě komplexněji, je bezesporu tabák a zejména jeho kouření.

Už samotné kouření způsobuje zapáchající dech. Může ale dlouhodobě ovlivňovat i ten ranní. Inhalace tabáku může skutečně signifikantně vysušovat ústa, což vede k již zmíněnému usazování bakterií. Kromě suchosti dokáže kouření způsobit ještě jednu velmi nepříjemnou obtíž, kterou je zánět a postupné onemocnění dásní. Už tento zánět může způsobovat nepříjemný zápach. K tomu přidejte ještě cigaretový odér a odpudivý ranní dech je na světě!



Některá onemocnění


Vždy neberte ranní dech jen jako nepříjemnou obtíž, někdy může být varováním, že s Vaším zdravím není něco v pořádku. Zdrojem zápachu může být zubní kaz nebo zánět dásní, který nevede pouze k onemocnění dásní a paradontitidě, ale i k mnoha závažnějším záležitostem.

Toxiny, které jsou vylučovány ústními bakteriemi, se totiž dostávají do krevního řečiště. Pokud tento problém dlouhodobě neřešíte, mohou tyto toxiny v těle způsobit velmi závažné zdravotní komplikace, kterými jsou mrtvice, onemocnění srdce, rakovina dutiny ústní a dokonce Alzheimerova choroba.
neprijemny_ranni_dech_4
Další onemocnění, která mohou zápach z úst způsobit, mohou být například neléčená cukrovka či onemocnění jater nebo ledvin. Dech mohou změnit i různá infekční onemocnění, jako je angína, zánět vedlejších dutin dýchacích nebo zánět průdušek. Obdobné změny mohou způsobit také plísňové infekce jazyka, rtů nebo celých úst.

Gastrointestinální reflux je taktéž velmi častou příčinou nepříjemného ranního dechu. Lidé trpící touto obtíží mohou cítit zápach způsobený vyplavováním žaludečních kyselin zpět do jícnu. Během spánku je totiž tělo ve vodorovné poloze, což žaludečním kyselinám usnadňuje cestu ven. Z toho pak plyne pociťování ranního zápachu.

Pokud tedy mimo zápachu z úst pozorujete i jiné změny ve Vaší dutině ústní nebo jinde uvnitř či vně těla, navštivte svého zubního nebo praktického lékaře. Ti Vaši situaci dokáží nejlépe posoudit a stanovit další léčbu.


Jak se nepříjemného dechu zbavit

Každá příčina se dá odstranit. Pokud nejste schopni jednoznačně stanovit příčinu Vašeho problému, můžete vyzkoušet všechna naše následující doporučení.


Zlepšete svou ústní hygienu

Čistěte si zuby dvakrát denně. Současně zjistěte, zda je Vaše čisticí technika správná. Krouživé pohyby jsou již dávno překonané, takže pamatujte, že správné je zub čistit tahy od kořene zubu směrem nahoru, poté se zaměřte na horní plochu zubů.

Nezapomeňte věnovat obdobnou pozornost i mezizubnímu prostoru. Pro tyto účely skvěle poslouží mezizubní kartáček nebo nit. Jen komplexní péče Vás dokáže zbavit bakterií.

Studie ukazují, že pravidelné používání ústní vody napomáhá k vyplavování obrovského množství bakterií. Proto ji nezapomeňte také zapojit do své rutinní péče o svá ústa. Zvolte ale produkt bez alkoholu, jen takový je totiž šetrný k Vašim zubům a dásním.

Nezapomeňte zuby pravidelně bělit. Nejen ranní dech, ale také nehezké zabarvení zubů může působit odpudivě. Pokud si pro bělení zvolíte SMILI, máte jistotu, že naše bělicí sady jsou vhodné i pro ty nejcitlivější zuby a neobsahují žádné nebezpečné látky a chemikálie.


Změňte svůj jídelníček

Neexistuje seznam potravin, které smíte nebo nesmíte jíst, chcete-li mít svěží ranní dech. Nicméně se snažte v odpoledních hodinách a před spaním vynechat aromatická kořeněná jídla, pokrmy s česnekem nebo cibulí a další výrazné potraviny.

Současně odpoledne omezte přísun takových jídel, která způsobují množení a zvýšenou činnost bakterií. Tím jsou lepivé cukrovinky, slazené nápoje, brambůrky a krekry, jejichž rozkousáním se na zuby lepí „kaše“, kterou bakterie milují, a samozřejmě zde spadá i čokoláda a jiné sladkosti.

I když tím možná nepříjemný ranní dech úplně nezmizí, rozhodně se postaráte o odstranění živné půdy pro další bakterie.

neprijemny_ranni_dech_5
Pijte vodu před spaním

Další, co může pomoci, je, že v odpoledních hodinách zcela vysadíte kávu a alkohol a začnete konzumovat více vody. Tento postup může vést ke skutečně výrazným změnám Vašeho ranního dechu.

Dobrá hydratace se postará o větší množství slin, což napomůže ke správnému vyplavování bakterií z úst.




Skoncujte s kouřením


Kouření může za suchost v ústech, žluté zuby, zánět dásní a nepříjemný dech. Tyto a mnohé další zdravotní obtíže jsou jednoznačným důvodem, proč kouření zanechat. Pokud tak neučiníte, vynechte kouření alespoň v odpoledních a večerních hodinách. Současně o svá ústa dobře pečujte a řádně je hydratujte.


Navštivte odborníka

Pokud jste zkusili už vše nebo víte, že problémy s Vaším dechem jsou zakořeněny hlouběji, navštivte lékaře, který Vám může poradit a pomoci. Pokud je Váš špatný dech způsoben například refluxem, lékař Vám může předepsat léky, které se postarají o snížení kyselosti ve Vašem trávicím traktu.

Když tyto léky budete pravidelně brát před spaním, zabráníte kyselinám, aby se během noci vracely do jícnu a způsobovaly nepříjemný ranní odér. Při této obtíži se také doporučuje spát ve vzpřímenější poloze. Kyselinám tak cestu uděláte výrazně složitější.

Zařaďte do svého kalendáře také pravidelné návštěvy zubaře. Pokud se ve Vašich ústech rozvíjí kaz nebo zánět, návštěva dentisty pomůže problém včas vyřešit a Vy tak předejdete nepříjemným komplikacím.


Tipy na závěr

  • Pokud Váš dech zapáchá nejen ráno, ale během celého dne, navštivte lékaře - může se jednat o závažnější problém
  • Pijte hodně vody
  • Nepijte kávu a skončete s kouřením
  • Pravidelně pečujte o své zuby, dásně a dutinu ústní
  • Vyhněte se aromatickým jídlům s obsahem cibule nebo česneku
  • Pokud nemáte ráno dost času na pití vody nebo proplachování úst, mějte vždy u sebe žvýkačky bez cukru – ty podporují tvorbu slin a tím i odstraňování bakterií


jak-mit-zdrave-dasne-smili_2
Dejte krásnému úsměvu a svěžímu dechu zelenou

Nevábný ranní dech trápí mnoho lidí. Charakteristický je pro něj fakt, že se objevuje pouze ráno a během dne nepřetrvává. Pokud Vás špatný dech trápí i během dne a naše doporučení Vaši situaci nezlepšují, pak navštivte zubního lékaře, který Vám lépe pomůže s určením příčiny.

Pokud jste ale během dne bez problémů a trápí Vás jen ráno, pak se držte našich tipů a zlepšení určitě zaznamenáte.

Správná péče o Vaše ústa by měla být samozřejmostí. Čištění zubů a vyplachování úst je základem pro svěží dech. Pamatujte ale, že svěží dech nikoho nezaujme, pokud má Váš chrup nehezkou barvu. Proto do své pravidelné péče přidejte také šetrné bělení.

SMILI ví, jak je krásný, ale také zdravý úsměv důležitý. V naší nabídce proto najdete pouze takové bělicí sady, které byly vyvinuty s respektem k Vašim zubům a dásním. Snadná aplikace, přírodní složení, šetrný přístup k citlivým zubům – to je bělení se SMILI. Dejte svým ústům šanci vypadat neodolatelně a začněte s naší startovací sadou ještě dnes.