Účinnost bělicích zubních past

[12min]Bělení zubů může probíhat mnoha způsoby. Nejběžnější variantou je užívání bělicích zubních past, které slibují odstranění zažloutnutí i skvrn. Je tomu ale skutečně tak? Jak bělicí pasty vlastně fungují? A jaká je jejich účinnost?

K zabarvení zubů dochází z několika důvodů. Bere na sebe podobu plošného zažloutnutí zubů i drobných žlutých až hnědých skvrn. Milovníci kávy, červeného vína nebo barevných nápojů se s tímto problémem setkávají častěji, protože za zabarvení může ve velkém míře to, co konzumujeme. Bělení zubů je pak přirozeným krokem k navrácení zářivého úsměvu.

Jakmile se se zabarvením rozhodnete něco udělat, nejčastěji sáhnete po bělicí zubní pastě. Při procházení uličkami drogérie ale náhle zjistíte, že jich existuje celá řada a všechny slibují, že zuby účinně vybělí. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl? A pro kterou se rozhodnout?



Typy bělicích past
ucinnost-belicich-zubnich-past_1
I když se může nabídka bělicích past zdát nekonečná, obecně je lze rozdělit do 4 základních skupin:

  • pasty obsahující peroxid
  • pasty obsahující mikroperličky
  • enzymatické pasty
  • abrazivní zubní pasty


Každý z těchto druhů využívá k odstranění zabarvení a skvrn odlišnou techniku. Tím se pak liší nejen výsledky bělení, ale také způsob, jakým na náš chrup působí. Která z past je tedy nejlepší? A jaká rizika s sebou bělení jednotlivými typy zubních past přináší?


Zubní pasty s peroxidem

Zubní pasty s obsahem peroxidu (od 0,1 %) nebo karbamid peroxidu (slabší látka než samotný peroxid) slibují viditelné vybělení. Je pravda, že peroxid je pro bělení poměrně dost efektivní. Během jeho působení se totiž uvolňuje aktivní kyslík, který se o proces bělení stará. Nicméně tak prosté to není.

Pokud máte hodně zabarvené zuby a ani pravidelné čištění nepomáhá, znamená to, že obarvení není pouze povrchové. Zažloutnutí zubů může způsobovat také prosvítání dentinu, tedy vrstvy zubu, která se nachází pod sklovinou.

Jeden ze způsobů, jak se dá odstín dentinu ovlivnit, je právě za pomoci peroxidu. Běžně dostupné zubní pasty ho ale obsahují minimum, a tak nedokáží dosáhnout opravdu viditelných výsledků. Užívání většího množství peroxidu zase vede k bolesti zubů, a není proto vhodné pro jedince s citlivým chrupem.

Pokud se tedy rozhodnete pro bělicí pastu s obsahem peroxidu, je třeba si uvědomit, že jej obsahuje naprosté minimum. Její užívání tak zřejmě zubům neublíží, nicméně je ani nevybělí.

ucinnost-belicich-zubnich-past_2
Zubní pasty s obsahem mikroperliček

Mikroperly obsahují aktivní látky, které se starají o odstranění povrchového zabarvení a drobných skvrn. K chrupu jsou poměrně šetrné, nicméně se neodporučuje kombinovat tyto pasty s tvrdým zubním kartáčkem. Působení mikroperliček a tvrdých štětin totiž může mechanicky poškozovat sklovinu. V případě šetrného čištění jsou ale tyto pasty pro chrup bezpečné.

Ačkoliv jsou ale tyto zubní pasty relativně šetrné, jejich užívání bohužel k potřebné změně barvy chrupu nepovede. Mikroperly dokáží bělit pouze mírně zabarvený chrup. Pokud se tedy potýkáte se středním nebo velkým zabarvením chrupu, tyto pasty Vám k výraznějším výsledkům nepomohou.




Enzymatické zubní pasty

Enzymatické bělení spoléhá na sílu přírodních enzymů. Ty se vyznačují svou schopností pronikat do skloviny a měnit její barvu. Kromě toho ale dokáží také pečovat o chrup a dásně. Díky tomu jsou tak enzymatické bělicí pasty ideálním pomocníkem v péči o citlivý chrup.

Na rozdíl od použití peroxidu a jiných chemických látek nezpůsobují tyto pasty bolesti zubu a jejich zvýšenou citlivost. Přírodní enzymy dokáží chrup jemně bělit a přitom nepoškozovat ochrannou vrstvu zubů, kterou je sklovina. Pamatujte ale, že tyto pasty dokáží odstranit pouze lehké zabarvení zubů.


Abrazivní zubní pasty
ucinnost-belicich-zubnich-past_3
Míra abrazivity je na zubních pastách označená zkratkou RDA. Množství abrazivních částic pak určuje, jak moc bude zubní pasta schopna si poradit s fleky na zubech a zabarvením. Ale pozor! Jedinci s citlivým chrupem by se měli abrazivním pastám vyhnout!

Pokud chcete pochopit princip působení abrazivních bělicích past, můžeme si to přirovnat k používání čisticího písku v domácnosti. Ačkoliv skvěle odstraňuje nečistoty, na površích nechává lehké obroušení. Stejně tomu je v případě abrazivních částic. Ty sice zub čistí, ale postupně narušují a seškrabávají zubní sklovinu. To může citlivost zubů nejen prohloubit, ale také vyvolat i u jinak úplně zdravého chrupu.

Používání těchto past není vůbec vhodné, protože bělení je pouze zdánlivé. Postupné mechanické obrušování skloviny navíc nevede jen k citlivosti, ale také snadnější tvorbě zubních kazů a prosvítání nažloutlého dentinu.



Jaké další nebezpečné látky obsahují bělicí pasty

Už jsme si prozradili, jakou nástrahou pro chrup může být nadměrné množství peroxidu nebo abrazivních mikročástic. Bělicí zubní pasty ale často obsahují koktejl dalších nebezpečných látek, které mohou zubům při dlouhodobém užívání škodit. Které to ale jsou?


Barviva a umělá aromata

Aby měla pasta příjemnou vůni a atraktivní vzhled, sahají výrobci často po syntetických látkách, které se o tuto skutečnost starají. Ve složení se o jejich přítomnosti mnohdy nedozvíme, a tak je o to složitější určit původ a vliv na lidské tělo.

Podobně je tomu v případě barviv. Ve většině případů se jedná o chemické obarvení, které bělicímu procesu nijak nepomáhá. Pasta pouze působí atraktivněji.

ucinnost-belicich-zubnich-past_4
SLS

Pokud pasta nepění, tak určitě čistí a bělí nedostatečně. Takovou představu má stále velká spousta lidí. Nicméně za pěněním běžně stojí složka SLS, tedy chemické napěňovadlo, které zubům nikterak neprospívá.

Pěnění pasty nemá na čištění ani bělení žádný vliv. Naopak musíme stále počítat se skutečností, že se jedná o chemikálii, která ovlivňuje vlastnosti dásní a měkkých tkání a může být důvodem k různým zánětům v dutině ústní.



Fluorid

Fluorid posiluje zubní sklovinu a v určitém množství je tělu skutečně prospěšný. I zde ale platí, že jeho přemíra škodí a může chrupu ublížit.

Fluorid běžně získáváme z potravy. Jeho přítomnost v zubních pastách ale často příjem fluoridu zvyšuje. Největší problém pak nastává u malých dětí. Vzhledem k tomu, že jsou dětské pasty často chutné, občas nějakou tu trochu spolknou. Přemíra fluoridu v lidském těle pak může vést k fluoróze, tedy onemocnění, které se projevuje rozsáhlými bílými skvrnami na zubech, které nelze odstranit.

Tip: Pokud se chcete o vlivu fluoru na chrup dozvědět více, přečtěte si náš článek Je fluor bezpečný?



Co opravdu funguje na bělení zubů?

Nyní už víme, že jen málokterá pasta dokáže to, čím se chlubí na svém obalu. Používáním bělicí pasty možná můžete udržovat zuby bílé, ale až poté, co je skutečně vybělíte! A jak na to?


Profesionální nebo domácí bělení?

V případě bělení si můžete zvolit ordinační bělení nebo to domácí. Ordinační bělení je šetrné, dosahuje skvělých výsledků, ale je časově a finančně náročné. Proto je dobré si najít optimální sadu na bělení, která bude dostatečně účinná, cenově dostupná a její používání bude snadné. Tím to ale nekončí.


Při výběru zohledněte několik kritérií
smili_starter
Jakmile si do internetového vyhledávače zadáte možnosti domácího bělení zubů, vyskočí na Vás obrovské množství výrobců a jednotlivých produktů. Stejně jako v případě zubních past je důležité sledovat:

  • složení
  • jednoduchost aplikace
  • možnost dokoupení příslušenství
  • bezpečnost pro citlivý chrup
  • reálné výsledky
  • nezávadnost


Častý problém je, že si zakoupíte nějakou bělicí sadu, či bělicí pásky a zjistíte, že složení je sice šetrné, ale odstín zubů se nemění. Někdy se zase může naopak stát, že výsledky jsou skvělé, ale složení je plné ingrediencí, které jsou syntetické a pro chrup i tělo nebezpečné. Jaký produkt tedy zvolit?


Hledejte přírodní složení

Je dobré sáhnout po produktu, který ve složení nepoužívá peroxid, fluorid nebo SLS.


Dbejte na jednoduchou aplikaci

Najděte si takový přípravek, který se snadno aplikuje. Pokud nemáte dokonale rovné zuby, vyhněte se bělicím páskám. Ty totiž bělí jen ty části chrupu, ke kterým dokonale přilehnou.


Zkontrolujte si dostupnost náhradních náplní

Pokud se rozhodnete pro nákup nějakého z bělicích setů, zjistěte si, zda prodejce umožňuje nákup náhradních náplní. V opačném případě Vás mohou opakované vysoké investice od budoucího bělení odradit.


Zjistěte si víc o průběhu bělení

Pokud si objednáte bělicí sadu s UV světlem, zjistěte si, jak funguje. Ujistěte se, zda je intenzita optimální i pro citlivý chrup. Správné bělení nebolí.


Hledejte recenze

Každý produkt se bude prezentovat tím, že je ten jediný a nejlepší na světě. Před koupí se ale ujistěte, zda produkt dodržuje, co slibuje, a hledejte fotografie reálných uživatelů. Jedině tak zjistíte, zda bělení skutečně funguje nebo ne.


Prověřte si produkt do hloubky

Nakupovat bělicí produkty byste měli vždy pouze od prověřených prodejců. Nikdy nezkoušejte bělicí pasty nebo sady od nejrůznějších překupníků, protože jejich užívání nemusí být bezpečné. Vždy si řádně zkontrolujte certifikáty dokládající bezpečnost a nezávadnost.


jak-vybrat-spravnou-sadu_4
Sada na bělení zubů SMILI

Jedním z bělicích prostředků, který splňuje všechny výše uvedené podmínky, jsou naše bělicí sady SMILI. Ty si zakládají na úplné absenci všech rizikových látek (SLS, peroxid, fluorid) a nahrazují je přírodními ingrediencemi, které dokáží zuby účinně a velmi šetrně vybělit.

Nanášení gelu je jednoduché a dva režimy UV záření poskytnou ideální proceduru bezproblémovému i citlivému chrupu. Bělicí sady jsou zkrátka ideální kombinací šetrného složení, jednoduché aplikace a skvělých výsledků.



Bělte šetrně

Bělení chrupu by mělo být vždy v prvé řadě šetrné k zubům. Pokud hledáte způsob, jak zubům zajistit co nejcitlivější péči, pak si vyberte jednu z našich bělicích sad.

Výsledky pak můžete udržovat pomocí nějaké z enzymatických bělicích past, které jsou ideální pro jemné povrchové zabarvení a citlivý chrup. Pamatujte, že výsledky by neměly být vidět pouze na barvě chrupu, ale také na jeho zdraví a vitalitě!