Vše, co jste chtěli vědět o zubech

[12min]Pečujeme o zdraví svého těla, často ale neposkytujeme obdobnou péči svým zubům. I když je používáme každý den, existuje stále mnoho věcí, které o nich nevíme. Proč je třeba používat zubní nit? A jak zuby ovlivňuje žvýkání žvýkaček? Na tyto a další otázky Vám odpoví dnešní článek.

Často řešíme problémy až v okamžiku, kdy nastanou. V případě zubů to ale může být fatální. Pečovat o chrup je velmi důležité, protože jeho poškození je nevratné. Zuby potřebujeme po celý život, a když jim včas porozumíme, můžeme spoustu věcí zvrátit nebo včas zastavit.

Prevence je důležitá. Hůře se na ní ale pracuje, pokud máme v otázce péče o chrup stále nějaké otázky. My jsme si dnes připravili dvanáct těch nejčastějších a zkusíme Vám poskytnout všechny informace, které byste o svým zubech a dásních měli znát.



Otázka č. 1: Kdy si čistit zuby?

Úvodem si řekněme, že bychom si měli čistit zuby dvakrát denně. Každý z nás zřejmě ví, že by to mělo být ráno a večer. Načasování je ale velmi důležité! Většina lidí prostě popadne kartáček a vyčistí si chrup, když má zrovna čas. Dávejte ale pozor!

Spousta potravin a nápojů, které konzumujeme, obsahuje velké množství cukrů a kyselin. Ty působí na naše zuby a na naši zubní sklovinu, a to až 30 minut poté, co dojíme a dopijeme. Zásah kartáčkem do takto citlivé a narušené skloviny může zubům velmi uškodit! Chrup tedy vždy čistěte až 30 minut po jídle. Pokud nechcete, aby bakterie a kyseliny po tuto dobu zubům škodily, vypláchněte ústa čistou vodou.



Otázka č. 2: Je bělení zubů nebezpečné?

jak-vybrat-spravnou-sadu_3Bělení je velmi široký pojem a zahrnuje celou řadu metod. Nelze tedy obecně říct, zda je bělení bezpečné nebo ne. Lze ale říci, že některé metody zubům neškodí, zatímco jiné mohou chrup zatížit.

Nešetrné bělení může vést k citlivosti zubů i dásní, některé návody na domácí bělení chrupu mohou dokonce vést k poškození zubní skloviny. Vždy je tedy velice důležité zvolit vhodný produkt se správným složením.

Nespoléhejte na okamžité výsledky, abrazivní částice nebo ryze chemické složky. Vždy se poohlédněte po metodě, která garantuje pozvolné výsledky, je šetrná, nabízí variantu pro citlivé zuby a má složení, které zubům neškodí.

Pokud je pro Vás hledání ideálního bělicího produktu běh na příliš dlouhou trať, vyberte si bělicí sadu od SMILI. Naše sady splňují ta nejpřísnější kritéria na výbornou a Vaše zuby vybělí tím nejšetrnějším způsobem.



Otázka č. 3: Jsou dražší zubní pasty lepší než levnější varianty?

Ochrana před zubním kazem, posílení zubní skloviny, péče o dásně, bělicí efekt – takovými a mnoha dalšími nápisy nás lákají nejrůznější zubní pasty. Kromě jejich jedinečných vlastností je spojuje ještě jedna věc: vyšší cena.

vse-co-jste-chteli-vedet-o-zubech_2
Pamatujte ale, že ne vše, co je uvedeno na obalu, musí být nutně pravda. Bělicí pasty navíc mohou obsahovat velké množství abrazivních částic, které způsobí citlivost zubů. Fluoridové pasty zase mohou obsahovat jeho přemíru.

Jakou pastu tedy zvolit? Řešení je prosté. Pokud se s žádným konkrétním problémem nepotýkáte, zvolte obyčejnou pastu a dbejte především na správnou techniku čištění. Ta je totiž pro zdraví chrupu a dásní klíčová.

V případě, že nějaký problém máte, poraďte se se svým zubním lékařem. Ten Vám pak doporučí vhodnou pastu přímo pro Váš chrup.



Otázka č. 4: Měli bychom používat zubní nit každý den?


Zubní nit nebo mezizubní kartáček jsou velmi důležitou součástí péče o zuby. Klasickým kartáčkem se totiž nedostanete do mezizubních prostor. Tam se pak může formovat plak a bakterie v něm obsažené negativně ovlivňují zdraví Vašich dásní.

Pokud budete působení těchto bakterií dlouhodobě přecházet, může dojít k zánětu a následnému onemocnění dásní. Nejlepší prevencí je tedy zapojení zubní nitě do Vaší běžné péče o zuby. Než k tomu přistoupíte, ujistěte se, že víte, jak nit správně používat. V opačném případě byste mohli dásně poranit.


vse-co-jste-chteli-vedet-o-zubech_3
Otázka č. 5: Měli bychom používat ústní vodu?


Ano! Ústní voda by se měla stát běžnou součástí Vaší péče o ústní dutinu. Dokáže totiž vypláchnout zbylé bakterie, které mohou ulpívat na měkkých tkáních nebo jazyku. Pak už je důležité vybrat takovou ústní vodu, která se pro Vaše ústa bude hodit nejlépe.

Pokud trpíte na zubní kazy, zvolte ústní vodu, která obsahuje fluorid. Pokud Vás trápí problémy s dásněmi nebo zápachem úst, sáhněte po vodě antibakteriální. O správném výběru je nejlepší se poradit se svým zubním lékařem.



Otázka č. 6: Jak poznám, že mám se zuby nějaký problém?

Existuje několik varovných signálů, které Vás upozorní, že je se zuby nebo dásněmi něco v nepořádku. Patří mezi ně citlivost zubů, krvácení dásní, změna zabarvení zubu, menší produkce slin nebo zápach z úst.

Každý z těchto jevů může mít více příčin, proto je v takovém okamžiku důležité navštívit svého zubního lékaře a nechat ho, ať stanoví diagnózu a vhodnou nápravu.



Otázka č. 7: Proč mám citlivé zuby?

Možná pociťujete zvýšenou citlivost nebo bolest zubů při konzumaci teplých nebo studených nápojů. Příčinou je ztenčená zubní sklovina, tedy ochranná vrstva zubu. Její poškození je nevratné, ale podpořit ji můžete správnou péčí.

Dalším důvodem citlivosti zubů mohou být zubní kazy, zánět dásní, skřípání zubů ve spánku nebo poškození zubu (odlomení nebo prasknutí). Pokud příčinu neodhalíte, poraďte se se svým zubním lékařem.


vse-co-jste-chteli-vedet-o-zubech_4
Otázka č. 8: Mohu se vyhnout zubním kazům?

Zubním kazům se určitě vyhnout můžete. Nezáleží ale pouze na důsledné ústní hygieně. Mnohem důležitější je změna ve stravování. Začít můžete tím, že perlivé nápoje, džusy a slazené limonády nahradíte vodou.

Důležité je také z jídelníčku vynechat cukry a kyseliny. Pokud Vás honí mlsná, raději si dopřejte ovoce. Zažene Vaši touhu po cukru a pro ústa je to mnohem zdravější alternativa.

Do jídelníčku také zařaďte potraviny bohaté na vápník, kterými jsou jogurty, mléko nebo sýry.



Otázka č. 9: Odkud se bere skřípání zubů?

Skřípání zubů neboli bruxismus je většinou vedlejším projevem stresu. Jeho odhalení je složité, protože se dost často odehrává během spánku, a lidé si ho proto nejsou vědomi. Můžete jej ale vypozorovat tak, že Vás ráno bolí čelisti nebo hlava.

Bruxismus vede k opotřebení a obroušení zubů, což může vést k jejich hlubokému poškození a zvýšené citlivosti. Pokud zuby skřípete nebo máte to podezření, obraťte se na svého zubního lékaře. Více o bruxismu, jeho důsledcích a metodách, jak se mu vyvarovat, jsme pro Vás shrnuli v našem článku Skřípání zubů ve spánku a jak se ho zbavit.


vse-co-jste-chteli-vedet-o-zubech_5
Otázka č. 10: Je riziko zubního kazu zvýšené během těhotenství?

To, že plod z chrupu vehementně vysává vápník a těhotenství zvyšuje riziko kazů, není tak úplně pravda. Pravda ale je, že zuby se mohou během těhotenství skutečně více kazit!

Důvodem jsou hormonální změny, které vedou ke změně chutí. Nastávající maminky tak mají tendenci konzumovat více sladkých a kyselých jídel. Pokud tomu nepřizpůsobí i péči o zuby, je zaděláno na problém.

V těhotenství je tedy vždy důležité pečovat o chrup i dásně velmi důsledně a přizpůsobit se změnám. Pamatujte, že i nevolnosti a zvracení mohou zatěžovat Vaši sklovinu a zvýšit kyselost prostředí v ústech.



Otázka č. 11: Jaký vliv má žvýkání na zdraví našeho chrupu?

Pokud si dopřáváte žvýkačky bez cukru, máme pro Vás dobrou zprávu! Žvýkání nejen že zubům neškodí, ale dokonce je chrání! Tento proces totiž podporuje produkci slin, které jsou přirozenou ochranou úst.

Žvýkáte-li po dobu 20 minut po jídle, sliny se postarají o vyplavení zbytků jídla a bakterií a Vaše zuby jsou přirozeně chráněné. Pokud tedy ve složení žvýkačky není cukr, je žvýkání pro zuby velmi prospěšné.



Otázka č. 12: Jak zlepšit vzhled zubů?

Spoustu lidí trápí vzhled jejich chrupu. Aby ale Váš úsměv mohl vypadat opět skvěle, je potřeba mu věnovat čas. Nejlepší je začít návštěvou zubní hygieny, kde Vám zuby důkladně vyčistí.

Následně je dobré navštívit zubního lékaře, který zkontroluje, zda za nevzhledným stavem zubů nestojí kaz nebo jiný problém. Jakmile je chrup zkontrolován odborníkem, stačí udělat další snadný krok k hezkému úsměvu, a tím je vybělení zubů. Změnit svůj vzhled můžete i z pohodlí domova a není třeba velkých finančních nebo časových investic.


Pečujte o své zuby se SMILI

Existuje tolik věcí, které o zubech často nevíme, a přitom jsou klíčové v otázce udržení jejich zdraví. Zubům můžeme pomoci mnoha způsoby – správným čištěním, změnou stravy, vnímáním jejich změn a jejich pravidelným bělením.

Zářivý úsměv je klíčový pro naše sebevědomí. Nikdy bychom jej ale neměli získat nešetrnou cestou. Dbejte proto na volbu správné bělicí metody. Tou mohou být právě naše bělicí sady, které Vám ke krásnému úsměvu dopomohou šetrnou a především přírodní cestou.

Kromě přírodního složení vynikají naše bělicí sady i v dalších oblastech:

  • aplikace je velmi jednoduchá
  • LED přístroj nabízí šetrné i intenzivní bělení
  • gel neobsahuje nebezpečná bělidla ani peroxid
  • máte možnost dokoupit si náhradní náplně
  • najdete u nás recenze i fotografie reálných uživatelů
  • bělit můžete v pohodlí domova


Prevence je základ zdravého chrupu

Pokud už teď víte, co Vaše zuby potřebují, dopřejte jim tu nejlepší péči. Zubní sklovina nedokáže regenerovat a potřebuje Vás a Váš šetrný a důsledný přístup.

Kromě zdraví zubů vždy dbejte i na jejich čistý a zářivý vzhled. K tomu Vám kromě správného čištění dopomůže i vhodná forma bělení. Nechte svůj chrup vyniknout s nějakou z našich bělicích sad. Jediné, co Vás pak bude trápit, bude skutečnost, že jste nezačali už dřív!