Pečujte o zuby v letním období

pecujte-o-zuby-v-letnim-obdobi_nahled[11min]Zmrzlina, slazené limonády, ledová káva. Přesně tyto dobroty k létu neodmyslitelně patří. Je třeba ale mít na paměti, že negativně ovlivňují náš chrup. Jak se o něj tedy v létě správně starat? A na jaké věci myslet, když jedeme na dovolenou?

V létě zažíváme jedinečné chvíle a sbíráme mnoho zážitků. Když ale léto skončí, upomínkou na něj by měly být fotografie, nikoliv zažloutlý úsměv. Ať už si to totiž uvědomujeme nebo ne, léto je pro zuby jedním z nejnáročnějších období.

Pokud chcete své zuby během léta chránit, stačí jim věnovat důslednou a pravidelnou péči. Nezapomeňte je tedy pravidelně čistit, bělit a dopřát jim takové vitamíny a minerály, které potřebují.



Čistěte si zuby dvakrát denně

Chrup je důležité vyčistit alespoň dvakrát denně, a to ráno a večer. Navíc se na čištění pokaždé soustřeďte a zaměřte se na správnou techniku.


Odstraňujte plak důsledně

Během léta se často chodí pozdě spát a denní režim se liší od toho, který máme během roku. I z toho důvodu někdy nastane okamžik, kdy se nám po dlouhém večeru do čištění zubů úplně nechce, a tak ho odbydeme.

Pokud takovou věc ale uděláme opakovaně, nedokonale vyčištěný plak se promění v zubní kámen. Ten negativně ovlivňuje zdraví zubů a bakterie v něm mohou nepřetržitě působit na zuby i dásně. Zubní kámen navíc nelze odstranit běžným čištěním.

pecujte-o-zuby-v-letnim-obdobi_1
Jak si správně čistit zuby

Aby Vaše zuby mohly být zdravé, je třeba je nejen čistit, ale také zvolit správnou techniku. Proto kartáček vždy přikládejte z poloviny k zubu a z poloviny k dásni. Každému zubu pak věnujte pár vteřin a čistěte ho kmity, nikoliv krouživými pohyby.

Když čistíte stoličky, mějte přivřenou pusu. Snáze se dostanete i na hůře přístupná místa a lépe je zbavíte plaku. Čištění by mělo trvat alespoň dvě minuty. Večer mu ale klidně věnujte času více.




Zdokonalte svou péči o chrup

Protože v létě dostávají zuby zabrat více než obvykle, je důležité tomu přizpůsobit i péči. Pokud tedy mezizubní kartáčky používáte spíše občasně, je nutné je zařadit do denní péče. Bakterie se totiž drží i v prostoru mezi zuby a mohou vést k tvorbě mezizubních kazů a onemocnění dásní.

Kromě toho zvažte i pořízení jednosvazkového kartáčku. Tomu se říká také televizní kartáček. To z toho důvodu, že jej můžete používat u sledování filmu. K jeho použití totiž není potřeba zubní pasta. Používá se k odstranění plaku z méně dostupných míst.



Objednejte se na dentální hygienu a preventivní zubní prohlídku
pecujte-o-zuby-v-letnim-obdobi_2
Používání zubního kartáčku je základem péče o zuby. S jeho používáním však nikdy nejste schopni dosáhnout tak skvělých výsledků, jako tomu je v případě postupů, které volí dentální hygienista. I když tedy máte pocit, že zuby čistíte dokonale, navštivte v létě odborníky.

Vaše zuby tak zbavíte plaku i zubního kamene a rovnou se můžete odhodlat k návštěvě zubaře. Ten Váš chrup zkontroluje a opraví nedostatky. Současně Vám poradí, jak o zuby pečovat. Díky tomu se nemusíte obávat, že Vás na dovolené dostihne zubní kaz a bolest zubu.

Tip: Bojíte se návštěvy zubaře? Přinášíme tipy, jak to zvládnout bez stresu!



Nezapomeňte chrup bělit

Konzumace sladkých a barevných jídel ale nevede pouze k tvorbě zubních kazů a zánětu dásní. Všechny tyto dobroty dokáží ovlivnit i estetiku zubů. Přemíra barevných potravin a nápojů totiž způsobuje zabarvení chrupu.

Jestli jste už vystřídali celou řadu bělicích past a chrup máte stále zažloutlý, není to nic zvláštního. Zubní pasty totiž nedokáží závratných výsledků dosáhnout. Jsou tedy lepší pro následné udržení výsledků bělení.


Pořiďte si domácí bělicí sadu

Nenechte zabarvený chrup, aby Vám pokazil všechny letní fotografie. Dejte mu proto včas sbohem a navraťte zubům bílý a zářivý vzhled. Pokud nevíte, jak zuby efektivně a šetrně vybělit, vyzkoušejte domácí bělení se SMILI. Sada obsahuje bělicí pera a LED přístroj, který působení gelu umocní.
vyhody_nevyhody_beleni_zubu_5
Bělicí gel obsahuje velké množství přírodních složek, které se starají o to, aby bělení nebylo agresivní a nepoškozovalo zdraví zubů a dásní. Díky tomu tak dosáhnete skvělých výsledků šetrným způsobem. A to vše za dostupnou cenu a v pohodlí domova.

  • Bělicí sady SMILI jsou určeny i pro citlivé zuby.
  • Bělení je bezbolestné a trvá 10 nebo 15 minut v závislosti na režimu, který zvolíte.
  • Vybělení chrupu trvá 7-14 dní. Rozhodující je míra zabarvení.
  • Nemusíte se bát složité aplikace. Díky gelovým perům se štětečky nanesete gel na všechna místa.


Bělení zubů (ať už domácí nebo ordinační) není jednorázovou záležitostí. Zabarvení zubů se přirozeně vrací. Oddálit ho ale můžete kvalitní péčí o chrup a změnou stravovacích návyků.


O výsledky bělení je třeba pečovat

Léto je dlouhé. Pokud se tedy budete i dále oddávat konzumaci ledových čajů, zmrzlin nebo barevných grilovacích omáček, může snadno dojít k opětovnému zabarvení chrupu. Pro udržení výsledků tedy bělte své zuby opakovaně. Existují hned dvě možnosti:

  1. Jakmile dokončíte vstupní bělicí proceduru (7-14 dnů), bělte své zuby každé dva týdny jednorázově znovu.

  2. Po vybělení počkejte, až dojde k opětovnému zabarvení chrupu, a poté se pusťte do celé týdenní nebo dvoutýdenní bělicí kúry znovu.


Kromě důkladného čištění a opakovaného bělení je ale dobré změnit i svůj jídelníček a způsob konzumace určitých potravin a nápojů. To je v létě velmi snadné. Stačí konzumovat sezónní potraviny a udělat pár drobných změn. Proto čtěte dál a uvidíte, že mít krásný úsměv je opravdu snadné.



Doplňujte v létě potřebné vitamíny a minerály

Nevíte, do jakého jídla se v létě zakousnout? Rozhodně byste měli do jídelníčku zařadit sezónní potraviny, které tělu i zubům přinesou přesně ty látky, které v létě potřebují. Kromě toho dokáže některá syrová zelenina zuby mechanicky čistit a pomoci jim od plaku už během jídla.

Mezi sezónní ovoce a zeleninu, které zubům svědčí, patří:

  • jablka
  • hrušky
  • jahody
  • vodní meloun
  • ananas
  • špenát
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • brokolice
  • kapusta

pecujte-o-zuby-v-letnim-obdobi_3
Tyto potraviny obsahují vitamíny A, B, C, D, E a ještě mnoho minerálů, jako je draslík, fosfor, hořčík nebo železo. Velmi důležitý je pro zuby také vápník, který nejlépe doplníte mlékem, jogurty a sýry. Tyto potraviny nejenže zubům prospívají zevnitř, ale také zvenku. Nezpůsobují totiž jejich zabarvení.

Tip: Vyzkoušejte naše nápady na lehké a zdravé letní svačiny. Váš úsměv si je zamiluje!

Přísun vitamínů a minerálů zuby posílí, křupavá zelenina odstraní plak a lehké pokrmy z kuřecího masa, ryb a sýrů budou zase pečovat o vybělený chrup. Navíc s každou zdravou potravinou prospíváte celému svému tělu.



Omezte kontakt barevných a sladkých nápojů s Vaším chrupem

Pokud si ve svém jídelníčku plánujete i nadále nějaké ty neřesti zachovat, stačí, když trochu změníte způsob, jak tyto věci konzumujete. Sladké a kyselé potraviny totiž nejenže zabarvují úsměv, ale také způsobují jeho citlivost a tvorbu kazů. Abyste zubům ulevili, zkuste následující věci:pecujte-o-zuby-v-letnim-obdobi_4

  • Pokud si dáte ledový čaj nebo kávu, zvolte variantu bez cukru.

  • Sladké a barevné nápoje konzumujte brčkem, abyste omezili kontakt tekutin se zuby.

  • Pokud si dopřejete příliš barevný, kyselý nebo slazený nápoj, vypijte ho rychle. Nepopíjejte ho v průběhu celého dne. Tím jsou totiž zuby pod neustálým náporem cukrů a prostředí v ústech je tak živnou půdou pro bakterie.

  • Dáváte-li si sladkou svačinu nebo ovoce bohaté na kyseliny, nejezte na etapy. Ovoce může při dlouhodobé konzumaci zatěžovat chrup stejně jako cokoliv jiného.

  • Navíc citrusy oslabují zubní sklovinu. Pokud trpíte na citlivé zuby, buďte obzvláště obezřetní.

  • Každé sladké či kyselé jídlo zapijte dostatečným množstvím čisté vody. Vyplavíte tak zbytky z úst a ochráníte je před bakteriemi.

  • Žvýkáním žvýkaček bez cukru zvýšíte produkci slin a zajistíte tak ústům prostor pro regeneraci.


Závěrem můžeme dodat, že nejlepší je některé potraviny a nápoje z jídelníčku nadobro odstranit. Více o vlivu potravin na úsměv si můžete přečíst v našem článku o správné péči o vybělené zuby.



Při cestování neponechte nic náhodě

Zákony schválnosti si v létě dovolenou neberou. A tak se může velmi snadno stát, že v okamžiku, kdy budete na dovolené, Vás rozbolí zub. Proto při cestování vždy myslete na krabičku poslední záchrany.

Nepříjemnosti nemusí pramenit pouze ze zubního kazu, ale také z kousku potravy, který Vám uvízne mezi zuby. Ne vždy bude poblíž nějaká lékárna či obchod, a tak si na dovolenou nachystejte vše potřebné. V sadě první pomoci by neměly chybět tyto položky:

  • zubní pasta pro citlivé zuby
  • zubní pasta pečující o dásně
  • zubní kartáček
  • zubní nit
  • mezizubní kartáček
  • hřebíčkový olej (ulevuje od bolesti, dezinfikuje postižené místo)
  • ústní voda


Současně nezapomeňte před cestováním uzavřít cestovní pojištění, které Vám umožní řešit odbornou zubní péči v místě, kde se nacházíte. Ačkoliv se zuby nemáte problémy, všichni víme, že se dokáží objevit v tu nejméně vhodnou dobu.


jak-mit-zdrave-dasne-smili
Chraňte svůj chrup a rozzařte ho se SMILI

Léto je období, kdy si život užíváme plnými doušky. To k němu bezesporu patří, nicméně každá neřest s sebou nese své následky. V případě zubů nám proto v létě hrozí zvýšené riziko zubního kazu, zánětu dásní a nevzhledného zabarvení.

S většinou nástrah si poradí důsledná ústní hygiena a změny v tom, co a jak konzumujete. Pokud už je ale pozdě a léto se na změně barvy Vašeho chrupu již podepsalo, máte ideální možnost, jak to vyřešit. Stačí si pořídit jednu z našich bělicích sad a Vaše zuby budou zase bílé a krásné. Neskrývejte proto svůj úsměv a užívejte si léto díky SMILI na plný plyn.